Η ανάγκη να δημιουργήσουμε και να αναπτύξουμε πλήρως ένα ολοκληρωμένο εργαστήριο παρασκευής ομοιοπαθητικών σκευασμάτων, οφείλεται στη βαθιά μας πίστη για την ομοιοπαθητική σαν μέθοδο θεραπείας και τα οφέλη που μας δίνει. Με υπευθυνότητα δημιουργούμε ένα χώρο παρασκευής και αποθήκευσης ομοιοπαθητικών ο οποίος πληροί όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές. Με αγάπη και σεβασμό υπηρετούμε την ομοιοπαθητική. Στο κείμενο που ακολουθεί παραθέτουμε λίγα λόγια για το τι σημαίνει ομοιοπαθητική, πως λειτουργεί και ποια είναι τα οφέλη της.

 

Η ομοιοπαθητική είναι ένα πλήρες και ολοκληρωμένο θεραπευτικό σύστημα. Την βασική αρχή αυτού του τρόπου θεραπείας μπορούμε να την αντλήσουμε από τον Ιπποκράτη, ο οποίος είπε

Τα όμοια με όμοια θεραπεύονται.

Σύγχρονος όμως ιδρυτής της ομοιοπαθητικής είναι ο Γερμανός Σαμουήλ Χάνεμαν (1755-1843), ο οποίος την εξέλιξε σε ολοκληρωμένο επιστημονικό θεραπευτικό σύστημα.

Η φιλοσοφία αυτού του συστήματος είναι εντελώς διαφορετική από αυτή της κλασσικής ιατρικής και λέει τα εξής:

Στην ομοιοπαθητική για να θεραπεύσουμε μία νόσο δίνουμε στον πάσχοντα ουσία η οποία προκαλεί τα ίδια συμπτώματα αν δινόταν σε υγιή οργανισμό. Εδώ, δεν ενδιαφέρει η ονομασία της νόσου αλλά πώς αυτή εκδηλώνεται σε κάθε ασθενή σε σχέση με τις ιδιομορφίες του οργανισμού του, όπως π.χ. πώς αντιδρά στο κρύο ή την ζέστη, πως κοιμάται ή τι φαγητά του αρέσουν κλπ. Επίσης εξετάζεται και η ψυχοδιανοητική του κατάσταση.

Συγκεντρώνοντας λοιπόν όλες αυτές τις πληροφορίες ο ομοιοπαθητικός γιατρός, επιλέγει ποιο φάρμακο θα δώσει στον ασθενή του.

Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι:

  1. Για να δοθεί ομοιοπαθητικό φάρμακο εξετάζεται όλος ο ανθρώπινος οργανισμός δηλαδή και τα τρία βασικά του συστήματα, το σωματικό, το ψυχικό και το διανοητικό. Για αυτό και η ομοιοπαθητική ονομάζεται ολιστικό σύστημα θεραπείας.

  2. Το φάρμακο που θα δοθεί, επειδή δρα σε όλα τα συστήματα θα θεραπεύσει και άλλα συμπτώματα που τυχόν υπάρχουν. Έτσι, σε μία γρίπη μπορεί παράλληλα να θεραπευτεί και το άγχος ή κάποια ευαισθησία κλπ.

  3. Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι αφού η θεραπεία αφορά ιδιοσυγκρασίες και όχι νόσους, για την ίδια νόσο (π.χ. γρίπη) και με την ίδια εικόνα, θα δοθούν τρία διαφορετικά ομοιοπαθητικά φάρμακα σε τρία διαφορετικά άτομα.

Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα προέρχονται από το φυτικό, το ζωικό και το ορυκτό βασίλειο. Ο τρόπος που κατασκευάζονται είναι μεγάλη αραίωση και κρούση. Ύστερα δηλαδή από κάθε αραίωση που γίνεται με οινόπνευμα ακολουθεί η κρούση. Αυτή η διαδικασία λέγεται δυναμοποίηση. Με την δυναμοποίηση λοιπόν η ουσία διατηρεί όλες τις φαρμακολογικές ιδιότητες που είχε στο αρχικό στάδιο, ενώ συγχρόνως, αφού αραιώνεται δεν έχει παρενέργειες. Η θεραπευτική ουσία που έχει κάθε κάψουλα που παρασκευάζεται με αυτόν τον τρόπο είναι απειροελάχιστη και δύσκολα μετρήσιμη με κλασσικές μεθόδους.

Αυτός ο τρόπος παρασκευής δίνει την δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν ως φάρμακα και τοξικές ουσίες χωρίς καμία παρενέργεια, άφοβα, αφού η απειροελάχιστη δόση δεν είναι τοξική εμπεριέχει όμως στη μνήμη της την αρχική ουσία. Ένα τέτοιο πολύ σημαντικό ομοιοπαθητικό φάρμακο είναι η Lachesis που προέρχεται από δηλητήριο φιδιού. Επίσης, πολύ σημαντικό είναι και το γεγονός ότι ακολουθώντας τους νόμους και την τεχνική της δυναμοποίησης, μπορούμε να δημιουργήσουμε με οποιαδήποτε ουσία ομοιοπαθητικό φάρμακο.

Το 80-85% των ομοιοπαθητικών φαρμάκων είναι φυτικής προέλευσης ενώ το υπόλοιπο 15-20% είναι χημικής, ανόργανης ή ζωικής προέλευσης. Όποια όμως και να είναι η πρώτη ύλη, πρέπει να είναι μεγάλης καθαρότητας.

Η παρασκευή ενός ομοιοπαθητικού φαρμάκου ξεκινά με την κατεργασία της πρώτης ύλης, από όπου και αν προέρχεται αυτή, με οινόπνευμα, δηλαδή με την μέθοδο της εκχύλισης και αυτό μας δίνει το μητρικό βάμμα της α ύλης. Στη συνέχεια έχοντας σαν βάση αυτό το μητρικό βάμμα δημιουργούνται τα ομοιοπαθητικά φάρμακα με την μέθοδο της δυναμοποίησης που περιγράψαμε πιο πάνω. Μπορούμε έτσι να παρασκευάσουμε κάψουλες, πόσιμα διαλύματα, pills και όποια άλλη μορφή κρίνει ο γιατρός απαραίτητη.

Τελειώνοντας, επισημαίνουμε ότι η ομοιοπαθητική είναι ένα ολοκληρωμένο ολιστικό σύστημα υγείας, χωρίς παρενέργειες που φέρνει τον άνθρωπο σε κατάσταση υγείας και έτσι σε αρμονία με το σύμπαν γύρω του.