Η Γεμμοθεραπεία είναι ένας ιδιαίτερος κλάδος της φυτοθεραπείας. Βασίζεται στην βιολογική ενέργεια των φυτών και χρησιμοποιεί τα μέρη του φυτού που βρίσκονται στο στάδιο της ανάπτυξης, δηλαδή τους φυτικούς εμβρυικούς ιστούς, όπως είναι τα νεαρά ριζίδια , οι οφθαλμοί, οι νεαροί βλαστοί και οι σπόροι.

 

Οι οφθαλμοί και όλα τα νεαρά στοιχεία ενός φυτού αποτελούντην παρακαταθήκη των αρχέγονων μεριστωμάτων του φυτού, εκεί όπου διατηρείταιη εμβρυική αλληλουχία του και περικλείεται όλη η εξέλιξη του φυτού (το DNA) από την απαρχή της δημιουργίας του, εκατομμύρια χρόνια πριν.

Οι «αιώνιοι» αυτοί μεταφορείς των ιδιοτήτων των φυτών, διαθέτουν δύο θεραπευτικές ιδιότητες:

  1. Τις εμβρυικές ιδιότητες του μεριστώματος.

  2. Τις χημικές και φωτοσυνθετικές ιδιότητες του φύλλου.

Τα γεμμοθεραπευτικά σκευάσματα παρουσιάζουν διαφορετικά δραστικά συστατικά από τα φυτικά βάμματα και περιέχουν ιχνοστοιχεία, βιταμίνες, ένζυμα, μέταλλα, ορμόνες (κυρίως αυξητική ορμόνη), πρωτεΐνες κ.λ.π.

Τα οφέλη της γεμμοθεραπείας είναι:

  • Αναζωογόνηση κυττάρων
  • Απομάκρυνση τοξινών
  • Διέγερση λειτουργιών
  • Θρέψη οργανισμού

Επειδή γνωρίζουμε ότι η συσσώρευση τοξινών, μπλοκάρει την λειτουργία ενός οργανισμού, σκοπός της γεμμοθεραπείας είναι η βαθειά παροχέτευση – αποτοξίνωση του οργανισμού σε ένα ή πολλά όργανα και στην συνέχεια την θρέψη και αποκατάσταση της ομαλής τους λειτουργίας.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι η δράση της γεμμοθεραπείας αναστέλλεται με την ταυτόχρονη λήψη κορτιζόνης.