Στο εργαστήριό μας έχουμε όλη τη σειρά των ανθοϊαμάτων από την εταιρεία Nelson’s στην Αγγλία και αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε μίγματα από αυτά, ανάλογα με τις ατομικές ανάγκες χρησιμοποιώντας καθαρό κονιάκ, απαλλαγμένο από βελτιωτικά γεύσιες και οσμής και ακολουθώντας πάντα τις οδηγίες του δημιουργού τους Dr.Bach. Τα οφέλη της θεραπείας με τα ανθοϊάματα παρουσιάζονται στο κείμενο που ακολουθεί.

 

Η θεραπεία με τα ανθοϊάματα Βach είναι μια συμπληρωματική, ολιστική, ενεργειακής μορφής θεραπεία.

 

  • Συμπληρωματική  θεραπεία επειδή μπορεί να δοθεί παράλληλα με οποιαδήποτε άλλη θεραπεία κλασσική ή εναλλακτική, χωρίς να την επηρεάσει, αντίθετα να την υποστηρίξει.
  • Ολιστική θεραπεία γιατί βοηθώντας θεραπευτικά τα συναισθήματα ενός ατόμου και την ψυχοδιανοητική του κατάσταση, συντελεί κατ’ επέκταση και στην θεραπεία ασθενειών στο σωματικό επίπεδο.
  • Ενεργειακή θεραπεία, διότι τα ανθοϊάματα προέρχονται από άνθη δέντρων και φυτών που αφού τα τοποθετήσουμε σε καθαρό νερό πηγής (νάμα) εκτίθενται στο ηλιακό φως. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, η τελική σύστασή τους να μην έχει φυσικές ή χημικές ουσίες, αλλά να έχει το ενεργειακό αποτύπωμα της αρχικής φυτικής μορφής που χρησιμοποιήθηκε.

Τα ανθοϊάματα τα ανακάλυψε και άρχισε να θεραπεύει ανθρώπους με αυτά, ο Άγγλος ιατρός Dr Edward Bach (1886-1936). Στο βιβλίο του «Θεραπεύσου» υποστηρίζει σαν βασική αιτία της ασθένειας την εσωτερική σύγκρουση ψυχής και προσωπικότητας (Νου) και σαν κατάσταση πλήρους υγείας θεωρεί την αρμονία νου σώματος και ψυχής.

Αν δεν απομακρύνουμε λοιπόν τους βασικούς παράγοντες, τα βασικά αίτια μιας νόσου δεν θα θεραπευτούμε πότε πραγματικά. Και αυτή τη δυνατότητα μας την δίνουν τα ανθοϊάματα παρεμβαίνοντας υποστηρικτικά και με αγάπη στα αρνητικά σημεία του ψυχισμού μας και βοηθώντας μας να τα μετατρέψουμε σε θετικά.

Τέτοια αρνητικά σημεία είναι οι φόβοι, ανασφάλειες, μοναχικότητα, απελπισία, αβεβαιότητα, υπερευαισθησία σε επιρροές και ιδέες, υπερβολικό ενδιαφέρον για το καλό  των άλλων.

Ας δανειστούμε μερικές ακόμα πληροφορίες από το βιβλίο του Bach για να γίνουμε πιο κατανοητοί. Γράφει λοιπόν στο κεφάλαιο 3 πως οι πρωταρχικές ασθένειες του ανθρώπου είναι τα ελαττώματα όπως η υπερηφάνεια, η σκληρότητα, το μίσος, η εγωπάθεια, η άγνοια, η αστάθεια και η απληστία.

Αυτά δρουν ενάντια στην Ενότητα και αυτά είναι οι πραγματικές ασθένειες. Π.χ. η υπερηφάνεια που είναι υπεροψία και δυσκαμψία του νου, προκαλεί ασθένειες που  εμφανίζουν σκληρό κα δύσκαμπτο το σώμα, ενώ ο εγωισμός προκαλεί νευρώσεις, κατάθλιψη κ.λ.π που στερούν την χαρά της ζωής.

Τα ανθοϊάματα κυκλοφορούν σε υγρή μορφή και διαλύονται σε κονιάκ συγκεκριμένων αλκοολικών βαθμών και απαλλαγμένο από βελτιωτικά γεύσης και αρώματα.

Κάποιοι διαλύουν τα ανθοϊάματα σε τσίπουρο (που είναι αποδεκτό αφού το τσίπουρο είναι καθαρό απόσταγμα χωρίς άλλου τύπου διεργασίες ), με προσθήκη νερού (1/3+2/3). Στα παιδιά τα ανθοϊάματα χορηγούνται διαλυμένα σε νερό.

Η δοσολογία τους είναι 4 σταγ. 4 φορές την ημέρα κάτω από την γλώσσα, όμως αν νοιώσουμε ότι μας βοηθάνε και τα χρειαστούμε κάποια στιγμή, μπορούμε να τα  πάρουμε όσο συχνά θέλουμε.

Μπορούμε να πάρουμε ένα ανθοϊαμα μόνο, ή να κάνουμε συνδυασμούς με αυτά έτσι ώστε να αλληλοσυμπληρώνονται και να έχουμε καλύτερα θεραπευτικά αποτελέσματα. Καλό είναι αυτό να το κρίνει ο ειδικός θεραπευτής ύστερα από προσεκτικές ερωτήσεις που θα μας κάνει.

Ανθοϊάματα μπορούμε να παίρνουμε για όσο καιρό χρειαστεί άφοβα γιατί δεν έχουν παρενέργειες και δεν προκαλούν εθισμό. Επίσης, επειδή ο ψυχισμός μας είναι σαν ένα κρεμμύδι με πολλούς χιτώνες, είναι πιθανό ύστερα από κάποιο διάστημα λήψης του ιάματός μας, να αναδυθεί κάποια άλλη ψυχική κατάσταση από πιο βαθιά επίπεδα. Τότε λοιπόν θα αλλάξουμε το μίγμα, σε σχέση με το αναδυθέν συναίσθημα.

Σε έκτακτα περιστατικά η συνήθης διάρκεια μπορεί να είναι ημέρες ή λίγες εβδομάδες. Ή χρήση των ανθοϊαμάτων (είτε αλλάξουμε είτε όχι την σύνθεση) μπορεί να διαρκέσει μήνες ή ακόμα και χρόνια.

Είναι επίσης σημαντικό να αναφέρουμε ότι θα ανθοϊάματα έχουν θετική επίδραση στα ζώα και τα φυτά άρα μπορούν να χρησιμοποιηθούν με μεγάλη επιτυχία στην κτηνιατρική καθώς και στο φυτικό βασίλειο, είτε με ψέκασμα στα φύλλα , είτε βάζοντας μερικές σταγόνες στο νερό που ποτίζουμε.

Τα ανθοϊάματα είναι απολύτως ασφαλή σε παιδιά, εγκύους και θηλάζουσες. Μάλιστα, θεωρούνται εντελώς απαραίτητα συμπληρωματική θεραπεία γενικά στην ιατρική γιατί δεν παρεμβαίνουν σε άλλες θεραπείες.

Έτσι στην ψυχοθεραπεία ενισχύουν θετικά τις θεραπευτικές διαδικασίες και αν υπάρχει φαρμακευτική αγωγή μειώνουν την ένταση των συμπτωμάτων που προκαλούν τα χημικά φάρμακα.

Στην  ομοιοπαθητική απαλύνουν τις θεραπευτικές κρίσεις,. Στην φυτοθεραπεία ενισχύουν την δράση των φυτών και των μητρικών βαμμάτων στα επί μέρους συστήματα.

Ύστερα λοιπόν από όσα αναφέραμε μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι τα ανθοϊάματα:

Βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων.